Huset

Två goda investeringar

28-29 apr 2006

En av de underhållsgrejor jag måste göra var att olja terasserna, dvs balkongen ("kommandbryggan" kallad) och altanen utanför köket. De var båda gjorda av tryckimpregnerat virke och Anne, förre ägaren, hade fått för sig att tryckimpregnerat inte skulle underhållas. Det är fel, det måste oljas en gång om året. När det gäller målning och liknande är underbarbetet det viktigaste. I det här fallet var det att få bort tjocka beläggningar av alger. För den sakens skull skaffade jag en högtryckstvätt på Jula. Den kostade 395 kr så jag tyckte jag kunde prova. Om det inte blev bra så var det ju ingen större investering. Om jag ville ha en bättre senare så var det inga större lärpengar. I sanningens namn ska jag säga att jag fräsmt tänkte på att ha den för att tvätta bilen. Det fungerade inte. Men däremot var den jättebra för att ta bort algerna på bräderna. Den tog faktiskt bort översta lagret på träet och fungerade faktiskt som en effektiv slipmaskin. Med lite träning fick jag den till att slipa av en ca 2cm bred strimma. Så visst tog det tid om man tänker på att både utsida och insida på räcket ska behandlas plus hela golvytan. Jag tog det i två iomgångar, en för själva kommandobryggan och en för balkongen bredvid. När jag skriver detta, kvällen 29 april, har jag målat utsidan på hela balkongen och insidan på kommandobryggan samt rengjort golvet på densamma. Nedan finns en bild på apparaten efter det att golvet är rengjort.

När nu kommandobryggan var ren så skulle den oljas. Jag hade skaffat 6 liter träolja redan i höstas så det enda som behövdes var en pensel eller eventuellt en roller. Men så såg jag i ett reklamblad att man sålde elektriksa färgsprutor med vars hjälp man kunde måla 10 meter staket på en halvtimme. I varje fall blev jag intresserad och på fredag em åkte jag in på Överby och frågade på Coop Byggmarknad, men de hade ingen elektrisk färgspruta. När jag kom hem hittade jag efter många om och med att den fanns på Torpa i Uddevalla och såldes av Jula och inte av Coop. Så jag åkte dit på lördagen och kollade. Man hade faktiskt två stycken, en för 229 kr och för lite över 500. Den för över femhundra var mycket lättare, så jag tog den billigare, den verkade vara mer rejäl. På söndagen skulle jag måla, men upptäckte att man behövde skyddsutrustning, så då fick jag åka till Överby och skaffa glasögon, munskydd och skyddsoverall. Färsgsprutan visade sig vara fruktansvärt effektiv. På 30 sekunder målade jag en sektion! Och ungefär lika lång tid tog det att tömma behållaren. På 1,5 timme målade jag räcket på både utsida och insida! Mycket väl investerade pengar. Nedan ser ni mig i full utrustning och bredvid färgsprutan.

I morgon ska jag göra vid golvet, men då tror jag att jag ska rolla, har skaffat roller med långt skaft. Och så får jag börja med altanen vid köket! Jag tvättar ena dagen och oljar den andra. Kanske kommer jag att köpa en bättre högtryckstvätt, den kör visst bara med 60 bar medan de lite större kör upp till 120-160 bar. Men det går ju då åt mera vatten. Hursomhelst, nedan ser ni så fin kommandobryggan blev.

Webmaster: Per Flensburg