Tre aktuella objekt
 
Idag går jag och funderar på tre olika objekt:
 
 1. 1. Björvägen 1 i Sjuntorp (bilden ovan)
 2. 2.Rönningen 185, norr om Vänersborg vid Vänerkusten
 3. 3. Sannebo 300, ännu längre norrut, strax norr om Gälle udde
 
Tar vi dem i tur och ordning så ligger huset i Sjuntorp på ett av de bästa lägena i samhället, på sydsidan av en bergknalle och lite avskilt från grannarna. Nedan ser man det från andra hållet.
 
 
Nackdelen är att det växer en massa granar tvärs över vägen, så den magnifika utsikt man skulle kunna ha haft, den har man inte. Lite uppgifter:
 
 1. Pris:     1 395 000 kr utgångspris
 2. Rum:    5 rum varav 4 sovrum
 3. Boarea/biarea:    132/57 kvm
 4. Tomtarea:    1 700 kvm
Hyfsat stort med andra ord. Det finns inga bilder från insidan, för det ville inte ägaren lägga ut. Verkar iofs sympatiskt tycker jag, men det kan också vara några konstiga människor. Uppvärmningen är vattenburen el i kombination med luftvärmepump.
 
Bilden ovan är ett flygfoto där man ser att huset ligger lite avskilt, har inga omedelbara grannar, men att utsikten neråt är begränsad. Å andra sidan bor man mitt i ett otroligt fascinerande landskap med strövområden och badsjöar inom promenadavståd, ja, strövområdena finns vid tomtkanten.
Priset ligger på 1 395 000 och kalkylen ser man ovan. Under 5000 i månaden även om räntan höjs med 3%. Men huset är byggt 1936 och ombyggd 1974, så det kan finnas saker att åtgärda invändigt. Kanske sammetstapeter och golv av afrikansk svartek. En sak jag är lurig på är det platta taket ovanpå tillbyggnaden. Där behöver säkert pappen läggas om.
Nästa hus heter alltså Rönningen 185 och ser ut som nedan. Det är ett enplanshus och ligger en bit norr om Vänersborg, jag skulle gissa 2,5-3 mil från jobbet i Trollhättan.
Här är de grundläggande uppgifterna:
 1. Rum:    5
 2. Sovrum:    3
 3. Boarea:    138 kvm
 4. Biarea:    38 kvm
 5. Tomtarea:    2775 kvm
 6. Pris:    985 000 :-
Lite mindre än det förra huset, men tomten är större. Man har vidbyggt garage med förråd. Från vägen ser huset ut ssom här bredvid. Vägen är ingen stor väg och där kommer inte mycket trafik. Den går till några hus lite längre bort på vägen, som sedan slutar.
Fördelen med det här huset ser man på planritningen. En stor öppen yta med hall, kök, allrum och vardagsrum i ett. Efter planlösningen kommer några interörbilder som visar hur det ser ut.
 
 
 
Man står här vid köksutgången och ser matplatsen och vardagsrummet. Tänkte jag skulle ha min arbetsplats antingen i matrummet eller vardagsrummet, man får ser var det passar bäst.
Huset är byggd 1992 och har en modern energibesparande konstruktion. Man har vattenburen elvärme med värmeåter-vinning och troligen kostar det en hel del om man ska sätta in en braskamin. Men å andra sidan är ju priset hyfsat lågt.
Nedan ser man boendekostnaden.
Den är ju inte överväldigande ens om räntan går upp. Men som sagt, läget är lite bekymmersamt.
Det är gissningsvis 2-2,5 mil till jobbet i Trollhättan, där de första 6 km är smal och krokig väg men resten är stor och fin, i många fall faktiskt fyrfilig.
Nästa hus heter Sannebo och ligger ännu längre bort, faktiskt en bit ovanför kartan ovan. Man ser det på kartan nedan.
Det är ungefär en mil till på en ganska smal och krokig väg. Men det ligger mycket närmare Vänern, ca 350 m dit säger mäklaren. Specifikationen ser ut så här:
 1. Rum:    7
 2. Sovrum:    4
 3. Boarea:    109 kvm
 4. Biarea:    109 kvm
 5. Tomtarea:    10317 kvm
 6. Pris:    975 000 :- Utgångspris
Det rör sig alltså om ett rätt litet hus med källare och en jättestor tomt.
Huset är byggt 1961 men man har byggt om med jämna mellanrum. Köket gjordes nytt 1996 och man lade nytt tak 2003. Nedan ser man köket med tillhörande matplats.
Vardagsrum och gillestuga ser man nedan
Ser man noga efter så ser man en öppen spis med insats i vardagsrummet. Huset i övrigt värms med en kombipanna med olja och ved samt tillhörande ackumulatortank. På den stora tomten finns det, enligt mäklaren, tillgång till gratis ved. Dessutom finns där en lada och ett magasin med inredd ovanvåning. ”Festlokal” kallas den... Bredvid ser man skogen bakom ladan, som skulle ge tillgång till gratis ved. Jag tycker dock att den ser rätts gles ut.
Det här stället ger ju onekligen mycket mer hus för pengarna. Och kostnaderna verkar vara högst överkomliga:

Bara lite över tre tusen när räntan har gått upp tre procent. Det borde man ju ha råd till även som pensionär. Men så är det avståndet, ska faktiskt ta och mäta det på måndag. Bredband borde finnas på alla tre husen, där uppe i Dalsland har man trådlöst nätverk som täcker hela Vänerkusten. Men det får ju undersökas.
Så är läget nu i varje fall, nu ligger jag lågt ett tag, för nu ska jag till London.
 
 
Sjuntorp, Rönninge eller Sannebo
tisdag 6 juni 2006