Rapport från Husbesiktning i Trollhättan
 
Den 20:e april skulle jag ha min andra föreläsning i Uddevalla och jag åkte upp dagen innan för att titta på lite hus. För en gångs skull var det vackert väder, solen sken och det blåste en del. Det var tre hus jag skulle titta på. Det första visade sig ligga ute i skogen och vara en f.d. sommarstuga. Det var ett blått hus, låg som så många här uppe i en sluttning och hade utsikt över en äng. Det var i och för sig inget större fel på det; planlösningen var kanske inte riktigt optimal och inredningen var ganska mörk. Det fanns en del skönhetssaker att göra, förutom det som upptäcks vid besiktningen. Men jag tyckte det låg lite för mycket ute i skogen för att vara permanentbostad. Sedan var avståndet till jobbet närmare två mil och det tyckte jag var till att ta i. Så här var utsikten från trädgården:
 
 
Det andra huset låg strax söder om Sjuntorp på ett ställe som heter Solberga. Här var ingen skog, utan bara slätt. Ja, slätten var inte slät utan den var faktiskt rejält kuperad, lite Glumslövs backar var det allt över det hela. Så här ungefär:
 
 
Att bilderna är lite suddiga beror på att de är tagna från en film jag gjorde där. Huset ligger vid en liten väg som mjukt slingrande går till gårdarna längs den. Längre söderut finns lite skog och bergknallar.
 
Mittöver finns en gård och bortom den lite mer fält och skog. Som synes ligger huset i en sluttning, inte alldeles högst upp men en god bit på väg.
 
 
Köksfönstret vetter söderut och man har en underbar utsikt över slätten. Tänk att sitta och titta på detta till frukosten! Jag ska definitivt inte ha några blommor i köksfönstret!
 
 
Ägaren sa att det var rätt mycket djur där, både älg, rådjur och rovfåglar. Det går vidare en veranda runt nästan hela huset och där finns plats att sitta överallt.
 
 
På andra sidan är det en stor altan, som delvis är överbyggd. Den vetter mot nordväst. Vi ser också den andra grannen, som jag först trodde var mangårdsbyggnaden till gården som ligger öster om huset, men det är inte fallet.
 
 
Huset verkar vara i gott skick, det byggdes 1987 och verkar vara väl underhållet. Nuvarande ägaren använder direkt el för uppvärmning, men där finns en modern kakelugn också, fast man använder inte den annat för mysfaktorn. Där var också någon sorts värmeåtervinningssystem och totala elkostnaden (inkl hushållsel) är ungefär 18 000 kr/år. Om man använder spisen kan det säkert sänkas, men då måste man få tag i ved. En film jag tog vid besöket kan hämtas här. Den är ca 114 MB stor.
 
Det tredje huset låg i Åsaka, ett litet, litet samhälle 12 km sydost om Trollhättan. Det var jättestort, sammanlagt 400m2 inkl källare och dess biytor.
 
 
Bilden ovan är tagen från trädgården och i rummet med de stora fönstren finns en pool och en bastu. Priset var högst överkomligt, 1 650 000 kr. Det var massor av folk och tittade på det och det fanns ett slags besiktningsprotokoll som indikerade höjd fukthalt i ett hörn av källaren. Besiktnings-mannen skrev att dräneringar måste göras om ungefär vart 20:e år. Med andra ord är det dags att dränera om huset i Sjuntorp!
 
Sammanfattningsvis fastnar jag nog för huset i Sjuntorp. Inflyttning skulle ske i juni, men jag måste ha rimligt goda utsikter till att få jobbet innan jag skriver på. Helt klart blir nog inte tjänsten förrän i slutet av maj och det är nog lite sent för säljaren. Dock är huset relativt dyrt, 1,375 milj så det går kanske att göra en överenskommelse. Boendekostnaden skulle ligga omkring 5000 kr/mån lite grand beroende på hur jag lägger upp lånen. Jag har i varje fall räknat med ganska hög ränta så det borde finnas marginaler.
 
Är detta Huset?
lördag 22 april 2006