Den 8-9 april 2006
 
Jag åkte till Trollhättan över veckohelgen 8-9 april för att se på hus och omgivningar. Optimist som jag var trodde jag förstås att jag kunde maila mäklarna dagen innan och säga vad jag ville se. Icke, sa Nicke, det fanns ingen chans. Det var faktiskt bra, för då fick jag tillfälle att i lugn och ro åka runt och titta på områden och bilda mig en uppfattning om hur just detta område var. För att dokumentera satte jag videokameran i framrutan på bilen och körde omkring. Det fungerade utmärkt, jag har nu 3 tim video att avnjuta...
 
På måndagen skulle jag ha föreläsning i Uddevalla – för studenter i Västervik! Märklig värld, men det är en annan historia. Jag tog in på ett billigt hotell i Vänersborg, nära (10 m) stora vägen mellan Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla. Detta område kallas Trestad, ibland inkluderar man Lysekil och då är det fyrstad. Det är ca 3 mil mellan Trollhättan och Uddevalla och ca 2 mellan Vänersborg och Trollhättan. Visserligen bodde jag lite avsides, men jag kunde tänka mig att bo i Vänersborg och därför tyckte jag det kunde vara bra att se hur transporten var.
 
Det var dåligt väder hela tiden, det regnade och snöade och var omöjligt att röra sig ute. Så det blev bilåkande. Jag började med att åka till ett område i Trollhättan som hette Skoftebyn. Det låg nära slussarna (ett stenkast på mäklarspråk, så det var under en km) och är ett av de mera fashionabla områdena, ungefär som professorstaden i Lund.  Fast priserna är mer överkomliga, 1,3-1,7 miljoner. Området var bergigt och kuperat och tätt bebyggt med villor från 20-talet. Jag kunde tämligen snabbt konstatera att där ville jag nog inte bo. Jag åkte till ett par andra områden med modernare bebyggelse och med radhus. Gigantiska områden, ett hade 400 hus, ett annat över 800. På söndagen var det visning på ett radhus i ett av områdena. Fint hus, betydligt finare är på Uardavägen, ungefär lika stort, fast betydligt mindre tomt. Pris 750 000 kr. Men det var tätare än på Spexaren så jag sa genast Nej tack! Sedan var det dags att åka till hotellet och lägga sig.
 
På söndagen filmade jag resan till Trollhättan, den tog ca 15 min. Jag tog sedan en runda söder om sta’n, mot tre små samhällen: Upphärad, Sjuntorp och Velanda. Upphärad låg längst bort, ca 15 km och det tog 20 min. Landskapet var helt fantastiskt vackert. Otroligt omväxlande. Tänk er Glumslövs backar, Kullabergs sluttningar, Lundaslätten, den småländska skogen och de italienska alpvägerna. Allt detta fanns på denna lilla bit. Fast alperna är kanske att ta i. Hursomhelst, så fastnade jag för Sjuntorp, det större av samhället och det låg på ömse sidor om en dalgång. Jag hittade till och med Huset jag ville ha, problemet är bara att det var inte till salu. Men ännu hellre skulle jag nog vilja ha ett hus lite mer ut på landet och inte i ett rutigt villaområde.
 
Jag åkte sedan till Trollhättans sevärdheter, fallen och slussarna och filmade och tog bilder. Mycket imponerande scenarier, fast när jag kom till slussarna så ösregnade det. Så jag åkte tillbaka till Vänersborg och åkte ut på en udde i Vänern som heter Vänersnäs. Där låg ett hus som var till salu.
 
För att komma dit var man tvungen att åka i en smal dal mellan de två urbergshorstarna, Halleberg och Hunneberg. Det kändes allt lite grand som i alperna, för det var alldeles tvärbranta bergväggar på sidorna och en dalgång där väg, järnväg och en flod hade trängt ihop sig. Husen låg klamrade tätt bredvid berget och det kändes mörkt och hotfullt. Men ute på Vänernäs var det vackert, omväxklande skog, åker och ängar. Fast det snöade kopiöst. Huset där ute var inget intressant så jag åkte tillbaka.
 
Mäklarna säger att efter påsk börjar det hända saker och ting och redan nu har det kommit ut 8 nya hus. Ett låg i den fjärde byn sydöst om Trollhättan, Väne-Åsaka. Kolla på hemnet, Västra Götalands län, Trollhättans kommun, Åsaka, Olofsbergsvägen 14. 1,675 milj, 193 m2, inomhuspool och allt man kan önska sig. Jag anmälde direkt intresse!
 
Beträffande tjänsten, så har en sakkunnig inkommit, en annan kommer efter påsk och den 21:e kan kanske anställningsrådet ta upp saken. Så det rör på sig...
Min resa till Trollhättan
torsdag 13 april 2006