Det blev Sjuntorp!
 
Jag har inte haft tid att skriva på ett tag och det har hänt en massa saker under tiden. Jag var ju först i London och examinerade en avhandling. Det tog 5,5 timmar, nytt rekord. Det berodde inte på att det var en dålig avhandling, tvärtom, det var så kul så vi kunde knappast sluta! Det var två som examinerade och vi fann varandra så himla bra att vi kunde ha hållit på nästan hur länge som helst. Jag hade internet på hotellet och ägnade en hel del tid åt att titta på hemnet. Plötsligt upptäckte jag ett hus som låg på vägen mellan Uddevalla och Vänersborg, Grundlebo hette stället och som var tomt!!! Snabbt anmälde jag intresse till mäklaren. Men sedan upptäckte jag att jag i hastigheten hade råkat trycka på ett annat hus, ett gammalt hus i Brålanda, som jag inte alls var intresserad av. Men huset i Grundlebo såg rätt fint ut och när mäklaren erbjöd sig att visa det på måndag kl 16 efter det att jag tittat på huset i Sjuntorp så slog jag till. Dessförinnan hade jag fått reda på att det gick inte att få bredband till vare sig Rönningen eller Sannebo. Så dessa var ute ur räkningen och jag hade lyckats boka tid med mäklaren till kl 14 den 12:e. Då skulle en annan familj också komma och titta. För andra gången!
Den 12:e hade jag först föreläsning på en doktorandkurs och den körde jag från Uddevalla. Jag fick också nycklar och parkeringstillsånd. Sedan åkte jag till Trollhättan och pratade med studierektorn och fick reda på vad jag skulle göra i höst. Verkar vara överkomligt, Så åkte jag till Sjuntorp för att titta på huset vid Björkvägen 1. Jag parkerade bilen en bit bort i skuggan. Fram till grinden kommer då en dam i min ålder, hon vinkar till mig och presenterar sig som Ann. Vi skakar tass och hon granskar mig nyfiket. ”Men du är ju gammal!” utbrister hon. Jag tar på mig en skenbart förnärmad in och säger ”Tack så mycket! Tack, tack! De orden värmde! Jag som inte ens har fyllt sextio!” Nå, det hade Ann och hon tyckte jag var lite galen som köpte ett så stort hus. ”Jo”, sa jag, ”men jag är professor!” ”Ja, då förstår jag att du är galen!” sa Ann och så var vi överens. Huset verkade bra, badrummet behövde dock så småningom göras vid och på sikt vill jag ha ett miljövänligare uppvärmningsalternativ än vattenburen elvärme och luftvärmeväxlare. Jag sa emellertid att jag skulle se på ett annat hus kl fyra och lovade mäklaren att återkomma efter det. Och så åkte jag för att se på huset i Grundlebo.
 
 
Härovan ser ni ägarna, ett äldre par, deras son och mäklaren stå och vänta på mig vid altanen. Huset var ett enplanshus, något mindre än det i Sjuntorp, men byggt 1988. Man hade vattenburen vedvärme, dock ingen braskamin eller öppen spis. Men huset följde ett gigantiskt vedförråd som ägaren, en äldre herre, lovade skulle vara i minst tre år. Det var en underbar utsikt från altanen, se nedan där mäklaren också kom med på ett hörn. Detta är utsikten från frukostbordet i princip.
 
 
Jag blev helförtjust i huset och sa att om där finns tillräckligt snabbt bredband så tar jag det. Men det visade sig att det fanns det inte, 0,25 Mb/s kunde Telia erbjuda. Kommunen hade inte heller något alternativ, så det var bara att glömma. Så jag pratade med Sjuntorp-mäklaren och sa att om det fanns tillräckligt snabbt bredband så erbjöd jag begärt pris. Idag, vid elva-tiden såg jag ett mail från mäklaren: 24Mb/s och ägaren hade accepterat mitt bud. Några andra hade inte lagt, trots att det fanns stort intresse. Nu ska vi bara komma överens om besiktning och tillträde.
Som ni såg i vinjettbilden ligger huset i en klippsluttning, tomtgränsen går ungefär där klipporna slutar. Jag ska bygga en stege så man lätt kan ta sig dit upp. Men det finns höga träd framför, som syns på bilden nedan så någon milsvid utsikt är det inte. Men jämför man med Braås är det dock ett stort kliv framåt.
 
 
I skogen rakt fram finns det dock en del stigar, den är inte så stor, men ungefär 100 m in hittar man denna utsikt:
 
 
Man får stå på klippans utkant och se. Kanske kan jag skymta ngt liknande från högsta punkten på min tomt. I varje fall finns det massor av strövområden och det sägs vara promenadavstånd till en badsjö. Eller i varje fall en sjö... Till badplatsen är det några kilometer. Till Trollhättan ca 12 km, till Uddevalla är det nog ca 4,5, men dit åker jag bara ett år. Till kusten (Ljungskile) är det ca 2 mil. Man kan nog hitta havsbad ännu något närmare.
Invändigt var huset bra, det finns nu några bilder på nätet, för jag ville inte fotografera invän-digt. Så här ser köket ut:
 
 
Bakom fotografen finns en stor matplats:
 
 
Vardagsrummet var ljust med en soffdel och en matsalsdel. Här ser man matsalsdelen:
 
 
och här ser man ut mot skogen:
 
 
Det fanns vidare ett stort sovrum och ett litet arbetsrum på entréplanet. På övre plan fanns tre sovrum, där jag tror ett var genomgångsrum. I källarplanet fanns garage, tvättstuga och ett gästrum. Jag får se var jag har arbetsrummet, kanske däruppe i genomgångsrummet. Då har man utsikt mot skogen och inte mot bergsknallen.
Men nu är klockan 10 över tolv på natten och jag tänkte sätta mig ute i trädgården ett tag och njuta av den 11°:a natten och ett glas god whisky att fira med!
 
Klart!
onsdag 14 juni 2006