Mobilt bredband

I diskussionen kring fiber och bredband handlar det väldigt mycket om hastigheten. Detta är egentligen av underordnad betydelse såvida inte hastigheten är våldigt låg, under 10 Mbit/s. Med 4G mobilt bredband kan man teoretiskt uppnå 100 Mbit/s men det förutsätter att man står bredvid masten och ingen annan använder den just då. Och det är ju ganska osannolikt. Mera normala hastigheter är 20-40 Mbit/s. Nästan alla operatörer stryper hastigheten för de billiga abonnemangen. Jag har gjort en sammanställning av de vanligste operatörernas prislistor för olika abonnemang med 4G. Uppgifterna hämtades från deras hemsidor den 20 juli 2013.

Vad som är betydligt viktigare är den surfmängd som ingår i abonnemanget. Samtliga abonnemang har begränsade surfmängder och allra snålast är Telia. Deras maximala abonnemang är på 10 GB per månad. En timmes film i HD-kvalitet tar ungefär 1 GB så det innebär knappt två filmer i veckan och mycket försiktigt surfande däremellan. De tar också hutlöst betalt för extra data. Telia säger sig dock kunna prestera 100 Mbit/s för det dyraste abonnemanget, något som i praktiken sällan uppnås. Tele2 lovar betydligt lägre hastighet, paket small är i praktiken oanvändbart för annat än e-post. Men man är mer generös med datvolymerna, dock så verkar det som om man inte kan köpa till mer om man överskridit tillåten mängd. Man stryper hastigheten till 200kbit/s, löjligt låg. Ja, ni kan själv jämföra nedan, där jag ställt upp priser, hastigheter och datamängd. Tre är den operatör som ger mest för pengarna, men också den som har sämst täckning. Där jag bor (Tärby, Norra Esstorp) kan vi visserligen komma upp i 17 Mbit/s men väldigt ofta går det inte alls att komma ut. 

Om man då jämför med fiber så spelar vi där i en helt annan division. För det första så har vi fri mängd nerladdning. Med en hastighet på 200 Mbit kan varje familje-medlem se på var sin HD-video konstant under hela dygnet. Just nu är detta den stora skillnaden, för samma pris och till mycket högre hastighet har vi via fiber tillgång till allt detta. En del av utrymmet tas dock upp av TV:n (gissningsvis 15-20 Mbit/s) men det fina i kråksången är detta får vi, med nuvarande upplägg, utöver de 200Mbit/s vi har. TV:n tar alltså ingen bandbredd från de som har ett normalt abonnemang. Det är först om man köper till extra kapacitet och utnyttjar 1 Gbit/s för datatransmission som TV:n kan ha viss påverkan. Och denna hastighet är konstant och pålitlig, med mobilt bredband vet man aldrig hur fort det går eller om man ens kommer ut. Och det finns en maxgräns för datatrafiken (inkluderar både upp- och nerladdning).

I uppställningen nedan finns uppgifterna från de olika leverantörerna och text från deras hemsidor. Klicka på överskriften så kommer du till deras hemsidor inom det aktuella området.

Telia

Hastigheten är upp till 40 Mbit/s i 4G-nätet och 3G-nätet. Har du valt 10 GB surfmängd så är hastigheten i 4G-nätet upp till 100 Mbit/s. Obegränsad surf upp till 22 Mbit/s i Homerun Wireless Zones. Surfmängd mellan 2 till 10 GB beroende på ert val. Behöver ni öka er surfmängd så kan ni ändra den på Mina Sidor. Varje ytterligare 2 GB kostar 100 kr/mån. Om ni förbrukat all er surfmängd informeras ni om detta via ett sms och kan då enkelt köpa till extra surf utifrån ert behov. Oavsett vad ni väljer återställs den inkluderade surfmängden med full hastighet nästkommande månad.  


Tele2

När du förbrukat din surfkvantitet kan du fortfarande surfa, men då begränsas hastigheten till 200 kbit/s. Att köpa till mera verkar inte gå.

Telenor

Skulle du uppnå din maximala surfvolym sänks hastigheten till 128 kbit/s fram tills nästa månad. Om du upplever att du surfar långsammare än tidigare kan det vara att du behöver köpa till datavolym för att komma upp i hastighet.

Priser för extra surfvolym: 1 GB: 69 kr

Tre

Lovar maximal hastighet för alla abonnemangen. 

Skulle du surfa för mer än 100GB per månad så sänks hastigheten till 200 Kbit/s tills nästa kalendermånad börjar. Då kan du köpa extra data (fr 29 kr) för att fortsätta surfa i full hastighet. 

Priser för extra data:

1 GB – 29 kr
5 GB – 89 kr
10 GB – 159 k
r


© Per Flensburg 2012